Pomiędzy 13 a 24 miesiącem, pojawiają się 4 przedtrzonowce, zwane również pierwszymi zębami trzonowymi. Te duże zęby umiejscowione w tylnej części ust służą do rozdrabniania żywności. Pozwolą one dziecku odkryć żucie i cieszyć się nowymi potrawami.
Dostosuj konsystencje potraw
Bardzo ważne jest, aby używać nowe zęby, gdy tylko się pojawią. Podawajmy dziecku pokarmy twardsze i bardziej stałe, aby kształtowało odruch żucia i rozwijało łuki zębowe. Czas zrezygnować z dokładnie zmiksowanych papek.
Schowaj mikser!
Staraj się podawać dziecku domowe dania, które mają ciekawszy smak i konsystencję zamiast gotowych sklepowych „słoiczków”. Warto, aby warzywa, które gotujemy były lekko chrupiące, jak na przykład rozgnieciony ziemniak zamiast purée.
Mięso i wędliny należy rozdrabniać nożem, aby dziecko musiało zadać sobie trud i pogryźć kęsy. Pamiętaj również o podawaniu surowych warzyw. Zacznij od łyżeczki tartej marchwi – to idealny trening dla pierwszych trzonowców ! W przypadku deserów do ich rozgniatania używaj widelca zamiast blendera. Do jogurtu dodawaj owoce pokrojone w drobne cząstki.
Pozwól dziecku jeść samodzielnie
Zachęcaj pociechę do nauki żucia, pozwalając jej jeść samodzielnie. Co prawda malcowi nie uda się zjeść palcami marchwiowego purée, ale kawałki gotowanej marchewki nie będą stanowić problemu. Pierwsze zęby trzonowe to również pierwszy krok do samodzielności!